Ga naar inhoud
Grootformaat commerciële en industriële printoplossingen
 

Albert Watson beschouwt het maken van prints – en HP Designjet printers – als integraal onderdeel van zijn werk

 
 

"Een print moet dezelfde impact hebben als de foto
die je op het scherm ziet.
HP printers voeren deze interpretatieslag perfect uit."

– Albert Watson
Kunstfotograaf

Albert Watson volgde een opleiding tot grafisch ontwerper en filmmaker, maar ontdekte zijn echte roeping pas toen hij op zijn eenentwintigste verjaardag een simpele camera met een vast objectief kreeg. "Toen ik de camera uitpakte, voelde het alsof ik door de bliksem getroffen was", zegt Watson. "Ik heb de camera nooit meer uit handen gelegd."

Feiten in het kort

  • De befaamde fotograaf Albert Watson werkt met HP Designjet Z-serie fotoprinters en HP printermedia.
  • De nieuwe HP Designjet Z6200 fotoprinter print tot een breedte van 150 cm met snelheden tot 140 vierkante meter per uur.
  • ARTtrust helpt kunstenaars, galeries en kopers om de authenticiteit en duurzaamheid van kunstprints te certificeren.


Meer weten

Branche
»Ontdek wat HP fotografen en ontwerpers te bieden heeft
»Meer succesverhalen van klanten bekijken
  
Voornaamste producten
»HP Designjet Z6200 fotoprinter
»HP Designjet Z3200 fotoprinter
»ARTtrust
 

Fotogalerie


» Groter weergeven

De befaamde kunst-, reportage- en reclamefotograaf Watson behandelt zijn onderwerpen als grafische elementen. Dat geeft zijn werk een uniek, dramatisch karakter. Watson is ook een meester in het maken van prints. Hij voert een groot deel van zijn digitale printwerk in-house uit, dankbaar gebruikmakend van de flexibiliteit, de consistentie en de directheid van zijn HP Designjet Z-serie fotoprinters.

"Ik vind dat fotografen altijd hun eigen werk zouden moeten printen – het geeft je de mogelijkheid om de oorspronkelijke opnamen een nieuwe dimensie te geven", legt Watson uit. "Als je het printen van je werk uitbesteedt, leidt dat altijd tot compromissen. Als ik omwille van het effect een extra donkere print wil, zou een technicus dat wellicht te donker vinden. Het voordeel van mijn HP printers is dat ik zelf de keuze maak tussen licht en donker – en niemand anders."

Sensationele kunst verdient sensationele apparatuur

Een van Watson's huidige exposities, UFO: Unified Fashion Objectives, mede ondersteund door HP, is een retrospectief over veertig jaar werk. Veel van deze foto's verschenen oorspronkelijk in Vogue en Rolling Stone. Watson printte de foto's, die onlangs in Hamburg en Wenen geëxposeerd werden, bijna allemaal met de HP Designjet Z3200 fotoprinter op mat HP Litho-realistic Paper en mat HP Super Heavyweight Plus Paper.

Met de HP Designjet Z-serie fotoprinters kan Watson de voor expositie vereiste kleuren en scherpe zwarttinten produceren die aan zijn hoge standaarden voldoen. "Kleur en zwart-wit krijgen diepte. Het lijkt haast driedimensionaal", zegt hij.

Albert Watson

"Ik bereik dezelfde kwaliteit,
uitstraling en diepte als bij
platinadrukken – en dat is
indrukwekkend."Je ziet wat je krijgt

Watson bracht onlangs ook twee boeken uit. UFO: Unified Fashion Objectives, een 408 pagina's tellend koffietafelboek met zijn meest kenmerkende foto's, en Strip Search, een tweedelige uitgave met foto's die tussen 2000 en 2005 in Las Vegas werden gemaakt. Om te zorgen dat de digitale bestanden exact volgens zijn specificaties werden gepubliceerd, gebruikte Watson zijn HP Designjet Z3200 om alle masterprints voor de boeken te printen.

"Door een master aan te leveren heb ik de zekerheid dat de kleuren in mijn boek subtiel en uitgebalanceerd zijn", zegt Watson.

De uitzonderlijk goede kleurkalibratie van de HP Designjet Z-serie fotoprinters maakte het een stuk gemakkelijker om perfecte masterprints te creëren. "Een print moet dezelfde impact hebben als de foto die je op het scherm ziet. HP printers voeren deze interpretatieslag perfect uit", zegt Watson.

Veelbelovende oplossingen

Natuurlijk zijn zelfs de schitterendste prints alleen indrukwekkend als ze lang mooi blijven. Watson weet dat hij met HP printermedia en HP Vivera inkt op pigmentbasis uitzonderlijk lichtbestendige prints krijgt.1 En mede dankzij ARTtrust, een in samenwerking met HP door Prooftag™ ontwikkeld zelfcertificeringssysteem dat Watson voor sommige van zijn prints gebruikt, kan hij kopers nog meer zekerheid bieden dat de prints authentiek zijn.

"In het huidige tijdsgewricht is dit een noodzakelijke innovatie", aldus Watson. Hij beschouwt ARTtrust als een veelbelovende oplossing in het digitale tijdperk om vervalsing te bestrijden en de authenticiteit gemakkelijker te certificeren.

Kort geleden kreeg Watson de gelegenheid om de kwaliteit te evalueren van het nieuwste HP product, de HP Designjet Z6200 fotoprinter, die prints van expositiekwaliteit maakt tot een breedte van 152,4 cm.

Deze fotoprinter biedt een zeer hoge kleuraccuratesse en consistentie dankzij de geïntegreerde spectrofotometer. En met enkele muisklikken maken fotografen professionele ICC-profielen die zijn afgestemd op de printer, het papier en de omgevingscondities. Over een set testprints van de nieuwe fotoprinter zegt Watson:

"Ze zijn fantastisch. De HP Designjet Z6200
is een zeer veelbelovend product. "1 Gebaseerd op lichtbestendigheidstests van HP Image Permanence Lab op een reeks HP foto- en fine art media en speciale papiersoorten: Wilhelm Imaging Research, Inc. voert momenteel controletests uit. Kijk voor meer informatie op: www.hp.com/go/supplies/printpermanence.